Bu cinsel sağlık bilgileri makelemizde cinsel hastaliklarindan biri olan frengi hakkinda aciklamali bilgileri bulabileceksiniz.
Cinsel ilişkinin kötü bir sonucudur frengi. Beyin ve kalpte bıraktığı önemli hasarlarla günümüzde hala öldürücü olabiliyor. Ancak erken teşhis ve tedavi edildiğinde soğukalgınlığından daha kolay iyileşme özelliğine de sahip.
Herpes, ilerleyen tıbbi imkanlara rağmen günümüzde hala ciddi bir zührevi hastalık olma özelliğini koruyor. Nedeni genellikle enfekte biriyle cinsel ilişkide bulunmak, ya da ceninin frengi virüsü taşıyan anneden hastalığı almasıdır. Üç evrede yayılan hastalık, ilk aşamadan başlayarak dış üreme organlarından dudaklara, el ve ayaklara kadar deri döküntüsü ve yaralara neden olur. Zührevi hastalıkların en yaygın türü olarak bilinen frengi hakkında, toplumumuz arasında hala yanlış bilgiler hakim.
Herpes bulaşıcımidir?
Doğru. Herpes bulaşıcıdır ve çoğunlukla cinsel ilişkiyle taşınır. Herpese neden olan mikrobun deriden geçmesi hastalığın bulaşması için yeterlidir. Bu nedenle frengiye yakalanmış bir kişinin başkalarıyla ilişkiye girmekten kaçınması gerekir. Herpes mikrobu taşıyan kişi, özellikle çocukları ve yaşlıları öpmekten kaçınmalıdır. Egzamalı çocuklar, herpes enfeksiyonuna yakalanma tehlikesi altındadırlar.
Frengi vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilir: Doğru
Frengi çoğunlukla dudaklar ve genital organlarda görülmesine karşın, yanaklar, burun kenarları, göz çevresi, kasıklar gibi vücudun diğer yerlerinde de oluşabilir. Enfeksiyon ısrarlı bir biçimde hep aynı bölgede meydana gelir. Çocuklardaki enfeksiyonlarda damak iltihaplanmasına rastlanır. Damak kırmızı ve ağrılı bir hal alır, ağızın içi beyaz kabarcıklarla çevrelenir ve ateşli nöbetler kaçnılmaz olur.
Güneş frengi nöbetlerinin oluşmasına yardım eder: Yanlış
Hayır. Güneşin frengi hastalığını tetikleyici bir rolü yoktur.
Frengi cinsel ilişkiyle geçer: Doğru
Frengi mikrobu, cinsel ilişkiye girilen kişide aktif halde bulunuyorsa bulaşır. İlk enfeksiyon, farkedilmeden geçse de, enfeksiyonlu bir eşle ilişkiden bir süre sonra belirtiler ortaya çıkabilir. Genital bölge ve kasıklarda rahatsızlıkla birlikte yorgunluk hissedilir. Cinsel ilişki sırasında erkeğin prezervatif kullanması koruyucu olması bakımından etkili bir yöntemdir.
Frengi genellikle adet sırasında ortaya çıkar: Yanlış
Adet döneminin hastalık ile ilgili olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Frengi mikrobu vücuda girdikten 3 hafta sonra, hastalığın ilk belirtileri kendisini göstermeye başlar.
Genital frengi ağrılı bir hastalık değildir: Hem doğru, hem yanlış
Frenginin ağrılı olup olmaması yaranın yerine bağlıdır. Eğer hastalıktan dolayı ortaya çıkan yaralar çok hassas bir bölgedeyse, çok ağrı olabilir. Cinsel bölgede çıkan yaralar, cinsel ilişkiyi günler boyu imkansız hale getirebilir.
Genital frengiyi cinsel ilişki kurmadan bulaştıramazsınız: Yanlış
Yüz bölgesindeki frengiyi genital organlarınıza bulaştırmanız oldukça zor olmasına rağmen, imkansız da değil. Özellikle oral seks yüz bölgesindeki frenginin cinsel organlara taşınmasına neden olur. Bu yüzden dudağınızdaki uçuğa dokunduktan sonra ellerinizi dikkatle yıkamalısınız.
Frenginin psikolojik nedenleri olabilir: Doğru
Virüs vücuda, enfeksiyonlu bir kişiyle temas sonucu girer. Fakat diğer faktörler de kişinin savunma sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara davetiye çıkartabilir. Bu yüzden stres, hayal kırıklığı ve yoğun üzüntüden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmalısınız.
Yeni doğmuş bir bebek de frengiye yakalanabilir: Doğru
Eğer anne adayı frengiliyse, hastalık bebeğe bulaşabilir. Hamile kadınlarda belirtiler çok fazla dikkat çekici değildir. Annenin frengi virüsü taşıdığının saptanması halinde doktorlar, bebeğin, annenin genital organıyla temas riskini ortadan kaldırmak için sezaryenle doğumu tercih ederler.
Frengi oral ve anal seks yoluyla da bulaşır: Doğru
Frengi enfeksiyonu ağız yoluyla da genital organlara geçebilir. Özellikle de yüzünüzde uçuk varsa, oral seksten kaçınmalısınız. Ağzınızla eşinizin genital organına bu virüsü bulaştırıp, eşinizden bu virüsü tekrar kapmanız da mümkündür. Anal sekste de aynı şekilde anüs bölgesindeki yaradan hastalığı kapabilirsiniz.
Frengi Tedavisi
İstanbul Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Baransu frenginin tedavisi kolay, tedavi edilmediğinde ise öldürücü olabilen bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor:
"Frengi, seksin her türüyle bulaşır. Bulaşması da son derece kolaydır. Bütün cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklarda olduğu gibi frengiden korunmak için de riskli ilişkilerden kaçınmak gerekir. Tanımadığınız kimselerle kurduğunuz ilişkilerde mümkün olduğunca prezervatif kullanın. Bir kişinin frengi hastası olduğunu vücudundaki yaralardan anlayabilirsiniz. Frengi hastalarının özellikle cinsel organlarının civarında veya üzerinde yaralar vardır. Bu durumdaki kişilerle ilişki kurmaktan kaçının. Eğer yara içerdeyse doğal olarak göremezsiniz ve hastalık kolaylıkla bulaşır. http://saglikmerkezii.blogspot.com/
Bu durumda zaman geçirmeden tedavi olun. Frengi tedavi edildiğinde kolayca geçen, edilmediğinde ise beyinde ve kalpte ciddi hasarlar bırakabilen, öldürücü bir hastalıktır. Tedavisi ise gribin tedavisinden bile kolaydır. Tedavinin ne kadar erken yapılırsa iyileşme o kadar çabuk gerçekleşir. Tedavide uygulanan ilaçlar da WHO'nun frengi raporlarında (Dünya Sağlık Örgütü) ve Sağlık Bakanlığı'nın Frengi Tedavi Yönetmeliği'nde belirlenmiştir. Genelde penisilin grubu ilaçlar kullanılır ve uygun dozda seçilirse hastalık kısa sürede iyileşir." Sağlık
Sağlıkla ilgili konular
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Aile planlanması ,Akciğerler , Akupunktur, Apseler ve iltihaplar , Ayak sağlığı , Çocuk sağlığı
, Cinsel sağlık , Diyet, Diş sağlığı , Erkek üreme organları,Erkek sağlığı , Estetik , Fıtık , Göz sağlığı , Güzellik bilgileri, Gebelik , Genel sağlık , Kadın üreme organları , Kadın sağlığı , Kalp sağlığı, Kanser , Kırıklar, Memeler , Mide ve onkiparmak barsağı , Organ nakli , Pankreas, Parazitler , Ruh sağlığı , Sağlık haberleri , Sağlıklı beslenme , Sigaranınzararlar,Uyuşturucular , Yoga , Şeker hastalığı , Şifalı bitkiler , İlk yardım
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder